Единствената реакция на СЕМ за средния пръст на Кошлуков ще е глоба на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) не е изразил никаква позиция за поведението на програмния директор и водещ в БНТ Емил Кошлуков, който показа среден пръст пред зрителите. Единствената реакция на регулатора ще се състои най-вероятно в налагане на глоба на обществената телевизия за нарушаване на "добрите нрави" и то ако се установи такова, заявиха членове на СЕМ в понеделник пред Mediapool.

Освен регулярния монитрониг на БНТ, председателската на СЕМ е изискала спешен доклад от експертите по казуса "Кошлуков", който ще бъде обсъждан на заседание на регулатора във вторник. "Очаквам утре да получим доклад от експертите. При тяхна преценка, ако има нарушение, се изпраща акт до БНТ за становище от медията. След като получим становището им, се гласува в съвета и според гласуването се предприемат мерки", обясни пред Mediapool председателската на СЕМ София Владимирова.

"Единственото, което СЕМ може да направи, е да провери има ли нарушение на Закона за радио и телевизия. Нямаме други правомощия", потвърди и колегата й Бетина Жотева. И без становището на експертите обаче членовете на СЕМ са наясно, че с показването на неприлични жестове в ефир Кошлуков е нарушил "добрите нрави", записани в чл. 10 от Закона за радиото и телевизията. За това провинение санкцията за медията е от 3 000 до 15 000.

"Проблемът при Кошлуков не е само защото става дума за среден пръст в ефира на БНТ, т.е. на о...

Повече за mediapool.bg