Доналд Туск: С приятели като Тръмп, на кой му трябват врагове

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск критикува от София американския президент Доналд Тръмп и отправи послание към лидерите на ЕС да са обединени, защото в противен случай "въобще няма да ни има". "Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези, кой има нужда от врагове? Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп.

Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлатническите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство", заяви Туск преди утрешната среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега. Или сме заедно, или няма въобще да ни има", добави той. Той отбеляза, че след излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран има нужда от обединен европейски фронт. "Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея.

Сделката ...

Повече за mediapool.bg