Доналд Туск обра овациите със словото си за България

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обра овациите при официалното откриване на българското европредседателство, състояло се в четвъртък вечерта в Народния театър. Той изнесе цялата си реч на български език, започвайки със стиха на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!". Но това не беше всичко – Туск обяви българите за потомци на Спартак, наследници на най-старата държава в Европа, които никога не са загубили бойно знаме в битка.

"След словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или изказване е неуместно", заяви малко по-късно премиерът Бойко Борисов, който последен взе думата. "Спирам, защото повтарям, нека да се насладим още веднъж на тази изключителна - в моя живот такава реч като на Доналд Туск не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея", каза Борисов.

Жестът на председателя на Европейския съвет към българите идва в момент, когато Туск, който е бивш полски премиер, обяви политическа война на страната си, заявявайки по-рано пред полски вестник, че управляващата Полша партия "Закон и справедливост" е "дълбоко авторитарна" и единственият й интерес от ЕС са европейските фондове (Полша е най-голям бенефициент на еврофондове сред 28-те страни членки -бел.ред.).

Туск смята, че когато това се промени, полските управляващи ще поискат страната да напусне ЕС. Часове преди той да произнесе словото, което...

Повече за mediapool.bg