Днес: Девет от десет венецуелци си лягат гладни!

Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас Мадуро изглежда почти сигурно ще спечели. Продължението на това управление се очаква да удължи икономическата и политическата криза в страната и да предизвика още страдания и да принуди нови хора да емигрират, пише ДПА.

Предизборни плакати, които може да се видят във венецуелската столица Каракас, показват един от кандидатите за президент повече от останалите: президента Николас Мадуро, който се очаква да постигне лесна победа в атмосфера на апатия и безразличие.

"Мадуро ще спечели. Няма значение дали ще получи някакви гласове. Той ще спечели", каза транспортен предприемач, който не искаше името му да се публикува, в навечерието на изборите в неделя.

Бойкот на повечето опозиционни партии, подкрепата на държавния апарат и предполагаема готовност на проправителствената изборна власт да фалшифицира резултатите се очаква да гарантират на Мадуро втори мандат.

Повечето венецуелци обаче са прекалено загрижени за оцеляването си, за да се тревожат за изборите, пред почти празните супермаркети редовно се извиват дълги опашки, а хора ровят в боклука в търсене на храна.

"Днес девет от десет венецуелци си лягат гладни", казва Лилиан Тинтори - активистка за човешки права, чийто съпруг - дисидентът политик Леополдо Лопес, е под домашен арест по обвинения в извършване на насилие.

Мадуро, 55-годишният наследник на социал...

Повече за dnes.bg