ЧЕЗ не желае държавата да влиза в сделката на Върбакова

ЧЕЗ не е заинтересована от участие на българската държава в сделката с "Инерком" преди да има решение по заведеното от чешката компания арбитражно дело срещу България. Председателят на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачеш заяви това ясно в две интервюта пред БНР и бТВ, от които се разбира също, че раздорът между българското правителство и ЧЕЗ няма как да помогне за намиране на решение.

Пачеш не оставя съмнение, че за компанията му най-важно е арбитражното дело, което може да им донесе до 600 млн. евро - тоест почти два пъти повече от сумата от продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България. Като се има предвид, че делото почти няма как да приключи преди крайния срок, в който "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ (ноември т.г.), възможността на купувача да осигури банково финансиране без благословията на българското правителство граничи с нулата.

Това означава, че сделката отива на вятъра, както се изрази Пачеш. Шефът на надзора на ЧЕЗ освен това призна за сериозните проблеми на компанията с регулаторния натиск у нас, както и с премиера Бойко Борисов, за когото ЧЕЗ е нежелана в страната. Няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража срещу България Според Пачеш няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража срещу България, тъй като искът на компанията надхвърля постигнатата с "Инерком" цена по сделката, за която той потвърди, че е в порядъка на 320 млн.

евро". В същото време вече ком...

Повече за mediapool.bg