ЧЕСТВАМЕ 140 години от рождението на Яворов!

Днес честваме 140 години от рождението на поета Пейо Яворов. Годишнината се отбелязва в цялата страна с различни събития.

В къщата музей на поета актрисите Йоана Буковска и Силвия Лулчева рецитираха част от най-известните стихове на Яворов, като „Две хубави очи”, „Вълшебница” и „Стон”.

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на 20 век. Използва псевдоними като Джемо, И. Крачев, Отело, Пейчо

Роден е в град Чирпан на 13 януари (1 януари стар стил) 1878 година. Завършва V гимназиален клас в Пловдив. От 1897 до 1901 година работи като телеграфопощенец, сменяйки различни селища – Чирпан, Стара Загора, Сливен, Стралджа, Анхиало, София. По това време той симпатизира на Българската работническа социалдемократическа партия. След 1897 година влиза в контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

От 1901 до 1902 година редактира нейния легален орган вестник „Дело“. През 1902 година на Х македонски конгрес е избран за член на ВМОК Станишев-Карайовов.

Повече за bnews.bg