Цацаров: Отделен затвор за най-опасните затворници

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е необходим далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния. Така той коментира бягството на затворници от Софийския и от Пловдивския затвор.

По думите на Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода или т.н. пенитерциарна реформа, която според него не е толкова сложна колкото съдебната.

От проверки от прокуратурата по сигурността и обезпечеността на места за лишаване от свобода става ясно, че

има неравномерност в съотношението между надзорно охранителен състав и затворници или има места където един надзирател отговаря за 49 затворници.

На второ място надзирателският труд е много ниско заплатен и протестите на надзирателите са напълно основателни, коментира Цацаров. Ниските заплати са предпоставка още за незаети места, за огромно текучество, дори и за корупционни практики. На трето място местата за лишаване от свобода отдавна са извън нормалните стандарти за сигурност и това рано или късно е щяло да се случи.

най-опасните лишени от свобода, да бъдат отделени в един затвор с изключително строг режим.

„Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да б...

Повече за vesti.bg