България официално пое председателството на Съвета на ЕС

С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти" започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск в четвъртък вечер в Народния театър в София. Туск произнесе цялото си слово на български език.Това бе най-емоционалният момент в официалната церемонияпо откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Церемонията започна с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио, а след изказването на премиера Бойко Борисов прозвуча и Химнът на ЕС.

Освен него от българска страна на церемонията говориха президентът Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Европейските институции бяха представени на най-високо ниво – освен Туск речи произнесоха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Приветствията на европейските лидери Туск посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи.

Никой не ви е дал нищо даром, каза той. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов, коментира Туск. Той допълни, че историята на Балканите е по-драматична и ...

Повече за mediapool.bg