България няма да се намесва в спора за името на Македония

България няма да има официална позиция и няма да се намесва в спора между Атина и Скопие за официалното име на Македония. Това стана ясно от обясненията на външния министър Екатерина Захариева във вторник. "Това е двустранен въпрос и нека да оставим между Атина и Скопие да се водят преговорите с посредничеството на ООН. Така, както по време на подписването на нашия договор, щеше да бъде неуместно някой друг да се меси в двустранните отношения, не считам, че е добре за самите преговори от всякъде да има вмешателство", заяви Захариева.

Гърция години наред блокира евроатлантическата интеграция на Македония заради спора за името й. Новото правителство в Македония на Зоран Заев обаче даде сигнали, че е готово на отстъпки и преговорите между двете държави влязоха в решителна фаза и се очаква да продължат и на българска територия в края на седмицата. Тогава у нас се очакват първите дипломати на двете страни Никола Димитров и Никос Коциас за участие в неформалния съвет на министрите на външните работи на ЕС и на страните кандидатки за членство.

Червената линия са териториални претенции "Нашето мнение е ясно, но това са двустранни въпроси между двете държави. Не бихме искали да има в името нещо, което би могло да има бъдещи териториални претенции към България. България е признала името без никакви представки отпред преди доста години", коментира Захариева. Тя приветства напредъка в п...

Повече за mediapool.bg