България губи 3 млрд. евро годишно заради мръсния въздух

Икономическите загуби от мръсния въздух в България са около 3 млрд. евро на година. Става въпрос за разходи и пропуснати ползи от болести, свързани с лошото качество на въздуха. Заради такива заболявания се пропускат по 2 млн. работни дни на година, а над 13 000 души са починали преждевременно. Нужни са незабавни мерки за преодоляване на проблема, който засяга почти цялата страна. Това заяви представителят на генералната дирекция "Околна среда" към Европейската комисия (ЕК) Джордж Кремлис по време на форум за подобряването на чистотата на въздуха в София.

Основните замърсители са фините прахови частици, а на места в страната и серният двуокис. Кремлис припомни, че Европейската комисия осъди България заради системното замърсяване на въздуха и добави, че следващата стъпка е Брюксел да поиска страната ни да плаща ежедневни санкции, докато не се справи с проблема. Според министъра на околната среда Нено Димов обаче до санкции няма да се стигне, а разрешаването на проблема ще мине през нови изисквания към горивата за отопление и към техническите спецификации на колите.

[div class='right_orange']От дърва и въглища към "Топлофикация" София трябва да се разбърза с представянето на проекта за изгаряне на гориво от отпадъци в централите на "Топлофикация - София". В бъдеще пък трябва да се мисли за разширяване на топлопреносната мрежа към квартали, в които живеят хора с по-ниски доходи...

Повече за mediapool.bg