Борисов: Защо толкова се плашат от Западните Балкани?

"Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне", каза премиерът Бойко Борисов ден преди срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани в София. Той участва в конференция за сигурността и растежа на страните в региона, която е част от съпътстващата програма на форума в четвъртък. "Това, което мога да кажа в момента категорично, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са основните транспортни, ж.п.

коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища", каза Борисов. Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа "Немалка част от тях вече са изградени с европейско финансиране, а сега, знаете, днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, направили сме панели, в които ще се работи два-три дена, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира.

Тол системите, които се въвеждат във всички тези държави, гарантират, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в същото време с грантовете от ЕК, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа", каза Борисов. "Защо толкова се плашат от Западните Балкани", попита Борисов и посочи данни, според които брутният въ...

Повече за mediapool.bg