Борисов: Натикахме се в скандал, който изобщо не е наш

Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Признали сме всичко, подписали сме си всичко. Спорът е между Гърция и Македония, да си го решат. Ако не го решат, пак си е тяхна работа. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по темата с посещението на македонския президент Георге Иванов.

"Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари", коментира Борисов.

"Как ще се казва Македония и дали ще се споразумеят с Гърция, е работа само на македонския и гръцкия народ. Единственото, което искаме за Македония, е влизане в ЕС, НАТО и свързаност между държавите ни", коментира още той.

"На срещата на върха в София апелирах и опозиционните лидери, да не се възползват политически от тази ситуация. На фона на усилията, които всички европейски лидери положиха месеци наред и събитията от вчера, прецених, че днес не е моментът да посрещам тържествено македонския президент", допълни Борисов.

Мотивът за отказа му да се срещне с Георге Иванов е, че македонският президент изгони вчера премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

"Президентът Георге Иван...

Повече за webcafe.bg