Борисов е против санкции срещу Полша за върховенство на закона

Предизвикателството, пред което се изправя ЕС, предприемайки наказателна процедура срещу Полша заради авторитарния й уклон, беше подчертано и при откриването на българското европредседателство, когато премиерът Бойко Борисов огласи резервите си към подобен ход, пише "Файненшъл таймс" в кореспонденция от София. Според Борисов би било "опасен прецедент" страните членки да гласуват дали Полша е рискувала да извърши сериозно нарушение на нормите на върховенството на закона.

"Ако трябва да гласуваме, ще имаме безсънни нощи как да гласуваме. Надявам се да не се налага да правим това", каза Борисов, според когото трябва да се направи всичко възможно гласуването да се избегне. Силно оспорваната съдебна реформа в Полша, която поставя правосъдието под политически контрол, накара ЕК да активира през декември процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане правото на глас на страната при обсъждането и приемането на общностните решения.

"Файненшъл таймс" цитира думите на Бойко Борисов пред чуждестранните журналисти, акредитирани за председателството, че темата с върховенството на закона е "толкова неясна" и трудно измерима, че е по-добре да не бъде поставяна за гласуване пред министрите от ЕС. Той изрази увереност, че Полша ще намери решение за политическата безизходица с Брюксел. Борисов освен това изтъкна, че като председател на Съвета на ЕС, България трябва да...

Повече за mediapool.bg