(BO) Вицепрезидентът Илияна Йотова запали огъня на Яворовите януарски дни в Чирпан

BOBSTH 18:50:01 13-01-2018 IS1849BO.008 Чирпан - Яворов - поезия Вицепрезидентът Илияна Йотова запали огъня на Яворовите януарски дни в Чирпан Чирпан, 13 януари /Румяна Лечева, БТА/ Вицепрезидентът Илияна Йотова запали огъня на Яворовите дни на поезията в Чирпан. "Огънят на Яворов е символ на неговата памет. Днес, когато нашата страна е председател на ЕС, той е още един повод да се гордеем като българи", заяви вицепрезидентът.

"Тайната на големите поети е, че остават завинаги и се преоткриват от всяко следващо поколение, посочи в словото си кметът на Чирпан Кичка Петкова". Яворовите януарски дни се провеждат за 50-и път. Тази година те са посветени на 140 години от рождението на поета. Стотици жители на общината, гости, почитатели на поета-революционер се събраха на националното честване пред паметника на поета в парк "Яворов".

Последва факелно шествие. В Чирпан бяха и посланикът на Армения Армен Саргсян, проф. Димитрина Нанева - родственица на поета, учени явороведи от цялата страна, поети и писатели. По-късно тази вечер ще бъде връчена Националната яворова литературна награда - на поета Иван Цанев. Вечерта ще завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл. /ИС/

Повече за bta.bg