Близнашки: За новите политически явления и стари реалности

Нови политически явления и стари реалности - тези две посоки коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

По думите му естественият ход на нещата предполага да се създават изкушения за президента Румен Радев в посока нов политически проект, но със сигурност да се говори за такъв е все още рано: "Той първо трябва да се докаже като държавник и някъде през втората половина на мандата би могло да се мисли за нещо по-голямо, за нещо по-мащабно, с оглед на развитието на политическата ситуация в България, защото има едно общо усещане за изхабяване на политическите партии", посочи Близнашки.

И отбеляза: "За пръв път имаме разделно управление в лицето на премиера Бойко Борисов и президента Радев".

"Президентът Плевнелиев беше изцяло под контрола на министър-председателя, докато сега действително се сблъскваме с едно явление, което не е присъщо за нашия политически живот", поясни той.

"Редно е министър-председателят веднъж седмично да посещава държавния глава и да го информира за действията на правителството и за предстоящите начинания", добави Близнашки.

А за самия Бойко Борисов заяви: "В момента той изживява "лебедова песен"... Очертава се като една проевропейска фигура, посредник между ЕС и Турция. Една роля, която очевидно му се отдава, но фактът е, че всичко това върви в обичайния за Борисов стил - ден за ден. При него, за съжа...

Повече за dnes.bg